Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Πιο κοντά στην αναζήτηση βοήθειας από την Ε.Ε. η Κύπρος

Όλο και πιο πιθανή είναι η προσφυγή της Κύπρου στην ΕΕ προκειμένου να ζητήσει βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στο τραπεζικό της σύστημα, σύμφωνα με δηλώσεις...του διοικητή της κεντρικής της τράπεζας στους Financial Times.


Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Πανίκος Δημητριάδης αναγνωρίζει ότι η προθεσμία στο τέλος του μήνα....
για την ανεύρεση 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού της χώρας, η προσφυγή στην Ε.Ε. γίνεται όλο και πιο πιθανή. Η χώρα, δήλωσε ο Π. Δημητριάδης, βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή.


Ο Π. Δημητριάδης δήλωσε ότι ακόμα είναι πιθανό να βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, όπως ο ιδιωτικός τομέας ή κάποια άλλη χώρα, ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές αρχές για παράταση της προθεσμίας.


Επίσης, και ο πρόεδρος της Popular Bank, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει πολλές εναλλακτικές. Όπως τόνισε στους FT, «είναι δύσκολο να δούμε από πού θα έρθει η ανακεφαλαιοποίηση εάν όχι από την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «η διάθεση για δάνεια προς την Κύπρο έχει στερέψει εδώ και μήνες».


Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, δεσμεύτηκε την Παρασκευή ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων όσο παραμένει στην εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την προσφυγή της Κύπρου στην Ε.Ε.


Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα για επείγουσα αντιμετώπιση των «ανισορροπιών» της κυπριακής οικονομίας απευθύνει η Ε.Ε. προς τη Λευκωσία. Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάι Τάρντιο, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι «η Κύπρος οφείλει να αναλάβει δράση» προς υλοποίηση των συστάσεων των Βρυξελλών.


foxblog.gr