Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Σαν σήμερα έγινε μια κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό

Στις 4 Ιουνίου του 2006 έγινε  η θεαματικότερη στην ιστορία απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο... κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διέφυγαν με ελικόπτερο που τους παρέλαβε από το προαύλιο της φυλακής, στο οποίο είχε γίνει νωρίτερα αεροπειρατεία.Αυτή ήταν η πρώτη τους απόδραση με ελικόπτερο,γιατί το 2009....
ακολούθησε και δεύτερη πανομοιότυπη.Δείτε τι έγραφε ο τύπος τότε: 

Αντιγράφουμε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ 
"Με... ελικόπτερο απέδρασαν από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ραζάι, με τη βοήθεια του πλέον καταζητούμενου Έλληνα κακοποιού Νίκου Παλαιοκώστα. H κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών για την ισοπέδωση των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές, ενώ τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης παίζουν την κολοκυθιά στο θέμα των ευθυνών. Στις 6.25 χθες το απόγευμα μικρό ελικόπτερο που ανήκει στην εταιρεία ενοικίασης ελικοπτέρων AirLift προσγειώθηκε ανενόχλητο στο προαύλιο της 5ης Πτέρυγας και απογειώθηκε με τους δύο δραπέτες. Το ελικόπτερο τύπου AS 355Ν (Eurocopter) με δυνατότητα μεταφοράς 4-5 ατόμων είχε απογειωθεί από τον Άγιο Κοσμά λίγο μετά τις 6.00. 

Πιλότος: Κρατούσαν χειροβομβίδες 

Όπως κατέθεσε στην Ασφάλεια Αττικής ο πιλότος του ελικοπτέρου κ. Βασίλης Καρύκης, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο άτομα το ενοικίασαν για μια ιδιωτική πτήση πάνω από το Λεκανοπέδιο. Πλήρωσαν προκαταβολικά 1.400 ευρώ, όσο ήταν το κόστος της ωριαίας πτήσης, και το ελικόπτερο έλαβε κανονικά σχέδιο για πτήση πάνω από την Αττική. Όπως υποστήριξε ο κ. Καρύκης, ένα από τα δύο άτομα είχε ενοικιάσει και την προηγούμενη εβδομάδα το ελικόπτερο μαζί με δύο γυναίκες - με άλλο πιλότο της εταιρείας -, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό «εξοικείωση» με τους ανθρώπους της εταιρείας και για τον λόγο αυτό δεν ζητήθηκαν από την εταιρεία τα πλήρη στοιχεία των επιβατών. 

Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, σύμφωνα με τη μαρτυρία του πιλότου, ο Νίκος Παλαιοκώστας και ο συνεργός του τον απείλησαν με όπλο, του έδειξαν χειροβομβίδες και εκρηκτικά και απείλησαν να τινάξουν το ελικόπτερο στον αέρα. Στη συνέχεια, του είπαν να κατευθυνθεί προς τις φυλακές Κορυδαλλού. Ήταν η ώρα που οι κρατούμενοι βρίσκονταν στο προαύλιο, όταν το ελικόπτερο εμφανίστηκε πάνω από αυτό. 

Έβλεπαν τον... επίσημο να έρχεται 

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, βλέποντας ένα ελικόπτερο λευκού χρώματος με γαλάζια ρίγα, αρχικά θεώρησαν πως κάποιος επίσημος πήγαινε για έλεγχο στον Κορυδαλλό. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντοτε με τις καταθέσεις τους, άκουσαν τον πιλότο να τους φωνάζει ότι το ελικόπτερο είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά. Το ελικόπτερο σταθεροποιήθηκε σε απόσταση ενός μέτρου από το έδαφος, όταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ραζάι μπήκαν σε αυτό. 

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο νεκροταφείο του Σχιστού, όπου οι τέσσερις άνδρες διέφυγαν με δύο μοτοσυκλέτες τύπου enduro, οι οποίες βρέθηκαν λίγο αργότερα κοντά στο ξενοδοχείο Άλφα στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Στη συνέχεια οι τέσσερις άνδρες διέφυγαν από την περιοχή με αυτοκίνητο και κατεύθυνση τη λίμνη Κουμουνδούρου. Όπως διαπιστώθηκε οι δύο μοτοσυκλέτες είχαν κλαπεί από τις περιοχές Αργυρούπολης και Καλλιθέας, ενώ οι δράστες ξέχασαν στα πίσω καθίσματα μία χειροβομβίδα, η οποία εξετάζεται από την Αστυνομία. 

Του χάρισε ένα κομπολόι 

H Αστυνομία ειδοποιήθηκε από τον κ. Καρύκη για το σημείο όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο. Σύμφωνα με την κατάθεση του πιλότου, ο οποίος δεν κατάφερε να αναγνωρίσει τον Νίκο Παλαιοκώστα από τις φωτογραφίες που του έδειξε η Ασφάλεια καθώς αυτές είναι πολύ παλιές, ο ένας από τους δύο επιβάτες τού άφησε ένα κομπολόι και του είπε: «Κράτα το για να θυμάσαι τον Παλαιοκώστα». 


«Ακουμπούσαν» τον αδελφό 

H ΑΠΟΔΡΑΣΗ, η πιο εντυπωσιακή που έχει οργανωθεί στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ήταν προετοιμασμένη στην εντέλεια, καθώς ο Ραζάι είχε μεταφερθεί πριν από τρεις εβδομάδες στον Κορυδαλλό προκειμένου να δικαστεί στην Αθήνα και θα επέστρεφε σύντομα στις φυλακές της Πάτρας. Αντίθετα, για τον Βασίλη Παλαιοκώστα υπήρχε σχέδιο συχνής μεταφοράς του σε διάφορες φυλακές προκειμένου να αποτραπεί η δραπέτευσή του, καθώς στο παρελθόν είχε αποπειραθεί να αποδράσει. Το τελευταίο διάστημα όμως, υπήρξε χαλάρωση των μέτρων από τις διωκτικές αρχές, που πίστεψαν ότι πλησίαζαν στη σύλληψη του μεγάλου αδελφού του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όταν πληροφορήθηκε την απόδραση: «Πιστεύαμε ότι ήμασταν πολύ κοντά στον Παλαιοκώστα, αλλά τελικά φαίνεται ότι αυτός ήρθε πολύ κοντά σε εμάς». 

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, μεγάλες ευθύνες προκύπτουν τόσο για την πολιτική αεροπορία όσο και για την εταιρεία AirLift που ενοίκιασε το ελικόπτερο. «Είναι απαράδεκτο να μη γίνεται σωματικός έλεγχος στους επιβάτες από την εταιρεία. Πώς μπορεί να επιβιβάζεται κάποιος σε ελικόπτερο έχοντας στην κατοχή του όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά; Το επεισόδιο αυτό δείχνει ότι δεν μάθαμε τίποτα από την 11η Σεπτεμβρίου», ήταν η αντίδραση των στελεχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τα οποία αναρωτήθηκαν επίσης για ποιο λόγο η πολιτική αεροπορία δεν ζήτησε επαλήθευση του σχεδίου πτήσης, όταν αυτή φάνηκε να ξεφεύγει από τον σχεδιασμό της και να κατευθύνεται στον Κορυδαλλό. 


Μια ιδέα από τη... Γαλλία 

ΓΑΛΛΙΚΗΣ... έμπνευσης πιθανώς να ήταν η χθεσινή «κινηματογραφική» απόδραση! Στις 10 Δεκεμβρίου του 2005, τρεις κρατούμενοι είχαν αποδράσει με πανομοιότυπο τρόπο από τις φυλακές του Ετόν στη Σαβοΐα... Δύο ένοπλοι - συνεργοί των κρατουμένων - είχαν καταλάβει ένα αεροσκάφος της Γαλλικής Υπηρεσίας Διάσωσης Ορειβατών (SAF), υποδυόμενοι τους ορειβάτες και πήραν όμηρο τον πιλότο του. Πάντως, η πιο θρυλική απόδραση με ελικόπτερο είναι εκείνη του Μισέλ Βοζούρ, του διασημότερου φαντομά της Γαλλίας, τον Μάιο του 1986. H Ναντίν, η μητέρα των δύο παιδιών του, πιλοτάρισε ένα ελικόπτερο και προσγειώθηκε στην ταράτσα της φυλακής - φρουρίου όπου κρατούνταν τότε."
http://planet-greece.blogspot.gr